Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čechoslováci nikdy nežili v komunistickém režimu

Proto se také u nás nedochovala žádná skutečná komunistická strana.  KSČM by si s čistým svědomím mohla svůj název zkrátil na Stranu Čech a Moravy. Nebylo by to tak matoucí.

Pravdou je, že režim panující před listopadem 89´ jsme si zvykli nazývat komunistickým. Je to ale velmi nepřesné pojmenování. Představy o společnosti s  mnohem větší ochotou se maximálně solidarizovat se slabšími či méně výkonnějšími je jistě možné a legitimní prosazovat i pomocí založeného hnutí či politické strany. Ne však způsobem, jenž takovému uskupení deformuje rysy do strach nahánějícího šklebu. Mám na mysli rysy vlastní jinému myšlenkovému směru. Směru, jehož definice je díky jeho komplikovanému vývoji a vzniklým odnožím nesnadná. Směru, který umožňuje vyslovit, že Klement Gottwald nebyl ani tak komunista jako spíše rudý extrémista se způsoby vládnutí upomínajícími na některé znaky fašismu. Mravní síla jakýchkoli hnutí či politických stran se projevuje i způsobem, jakým se umějí vypořádávat s deviacemi shledanými ve svých řadách. Jsou jisté meze, které pokud jsou překročeny, nedají se omlouvat jako pouhý názorový proud uprostřed moderní levicové strany. Tím netvrdím, že by se na hrob Klementa Gottwalda mělo plivat. Jen by se nemělo tak blahosklonně tolerovat jednání a chování, které je v podstatě pliváním na oběti jmenovaného pachatele.

Vliv KSČM vzrostl za vydatné pomoci sponzorů, jimiž jsou její údajní dlouhodobě nesmiřitelní odpůrci na politické scéně. Sponzorování spočívá v tom, že neřešené důsledky mnoha vážných selhání, za něž KSČM nenese odpovědnost, se logicky stávají argumentačním arzenálem dodávaným této straně zdarma (zaplaceno občanstvem). Tím vzniká symbiotický stav (spolupůsobení), které umožňuje méně pracovat pro občany. Občany je třeba především dostatečně komunisty strašit, aby nechtěli o mnoho více než žít v relativní demokracii. Zjednodušeně: Jedni poukazují na to, že se sofistikovaně organizovanými loupežemi nemají nic společného a že jsou moderní levicovou stranou, ti druzí varují, že komunisté by nám vzali mnohem více, kdybychom je volili, proto bychom měli být spokojení. Výsledkem předstíraného antagonismu je „mír a rovnováha“.

Mír a rovnováha, v nichž podvedení klienti H-systému dvacet let čekali na kyselé ovoce - výsledky práce orgánů činných v trestním řízení, justice zejména. Neuvěřitelné. Stejně dlouhá doba, která uplynula od srpna 68 do pádu minulého režimu. Zklamání okradených občanů předcházelo něco.........nepatřičného, řekl bych. Po slovech premiéra Andreje Babiše o tom, že se dá u nás objednat i trestní stíhání, se kde kdo o překot vyjadřoval k naší justici rétorikou oslavující náš právní řád, náš třístupňový soudní systém. Kde kdo ujišťoval, že je třeba věřit..... Jenže víra tvá tě neuzdraví, Česká republiko.  To ujišťování občanstva neznělo moc přesvědčivě, není - liž pravda? Trochu jako když se dítě pokaká, ale říká, že nenene. Já si nemyslím, že se dá u nás objednat trestní stíhání. Pokud snad ano, tak jen zcela výjimečně. Nicméně ta obhajoba naší české podoby demokracie, justice a právního řádu vyznívala tak podezřele, jako by už chybělo jen dodat, že republiku si škarohlídy rozvracet nedáme.  Zaujaly mne také omluvné postesky nad tím, jak svízelná je to kauza. Asi takto: „Jen považte, jak je to těžké, spisového materiálu je na celou Avii“.  Proč? Proč je toho náklaďák? Nabízím svou laickou odpověď člověka nemajícího vystudovaná ani Plzeňská práva. Existuje duševní porucha, která se projevuje tím, že lidé mají ve svém příbytku neuvěřitelný a páchnoucí čurbes, který se kupí a nikdy neuklízí. Existuje také pojem duševní hygiena. Souvislost se svědomím je nasnadě. Stává se, že systém, který umožňuje občany olupovat, se je také snaží ohlupovat. Pokud to nestačí, je možné občanstvu pořádně nabančit. U vědomí padesátého výročí neuskutečněné návštěvy armád Rumunska a Jugoslávie připomínám, že okrádaným občanům relativně demokratického Rumunska jejich policie před několika dny pořádně nabančila. Dala jim na pamětnou. To se nezapomíná. V našich končinách to však nevzbudilo přílišnou pozornost. Možná proto, že máme příliš mnoho otupujících zkušeností. Před padesáti lety několik členů KSČ nebylo spokojeno se změnami, kterým jejich mírumilovnější kolegové přáli. Zjednodušeně řečeno komunisti versus komunisté a lidé vítající změny vedoucí ke svobodnějšímu životu. Pozvaná ozbrojená návštěva upevnila pozice vlastizrádců a za rok se už dalo vyzkoušet, jestli zvládneme střílet do vlastních lidí. Porusenci horší Rusa to zvládli. Vedlejším důsledkem zaprodání bylo i to, že po roce 89 muselo podnikání vznikat zase od nuly. Bez zkušeností. Nevím proč to tak bylo. Možná, že se rudohnědá moc Československa chtěla natolik zalíbit velkému bratrovi, že i to drobné podnikání opět vzalo za své. Z vilnosti k prodejnosti. Zdá se mi někdy, že kritika představitelů Pražského jara bývá i laciná. Vyčítá se jim, že šlo jen o kosmetické úpravy. V té době to rozhodně nebyly žádné marginálie, když uvážíme, jaké knihy před invazí vycházely. A pak zas dvacet let utrum. Dnes je doba docela jiná. Chléb a hry. Některé úplně stupidní.

 

Autor: Jaroslav Herda | neděle 19.8.2018 14:48 | karma článku: 19,82 | přečteno: 1233x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

Vidím to věru rád, když člověk člověka se zastane. Když k zastání se další přidají a síly spojí. A někdy ani ne.

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 3,21 | Přečteno: 87x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

Když o někom pustíme dál něco zavádějícího, matoucího nebo nepravdivého, svět se stává horším, pokud to nedáme do pořádku.

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 7,51 | Přečteno: 157x | Kultura

Jaroslav Herda

„Neúprosná administrace blogu.IDnes“

Protože příčina konce blogu paní Radomíry Kielbergerové nebyla pochopena všemi, kteří se vyjádřili, věnuji věci trochu svého času.

24.4.2024 v 19:09 | Karma: 8,95 | Přečteno: 122x | Hyde park

Jaroslav Herda

Zatraceně!

Asi tak: Když vina se zacpaným nosem obchází se a pramen vzniklých nesnází se hledá jinde, než kde bublá všem na odiv, pak pravda mívá natržený frak.

23.4.2024 v 15:19 | Karma: 6,27 | Přečteno: 198x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Cos neporobil, Pavelenko, Pavle?

Co pan prezident porobil, už víme. Zranění. Bacila ho optika pušky, která mu způsobila asi dvoucentimetrovou ranku.

22.4.2024 v 19:18 | Karma: 19,99 | Přečteno: 729x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 13,11
  • Průměrná čtenost 1357x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik