Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vztah České televize a našich politiků k utrpení člověka

Ač to píši nerad, chybějí mi informace jak od našich veřejnoprávních médií, tak z řad naší politické reprezentace i odborné zdravotnické veřejnosti.

Bylo jistě logické a správné, že se v čase pandemie na ČT objevila i upozornění na možný negativní vliv nouzového stavu a strachu z onemocnění koronavirem na lidskou psychiku.  Tato situace se dotýká nás všech, a to už je sakramentský důvod se tímto tématem zabývat.  Jedním ze způsobů, jak lidem přitížit, mohou být zneklidňující poplašné zprávy. Ovšem v případě trestního oznámení podaného bývalou hejtmankou Středočeského kraje Pokornou Jermanovou na záchranářku paní Veroniku Brožovou se jednalo o desinformaci o poplašné zprávě. Tato kauza tedy vzbudila oprávněný dojem, že se paní hejtmanka rozhodla záchranářku potrestat za pravdivé informace.

Sakramentský důvod zabývat se poplašnými zprávami a jejich možným vlivem na psychiku lidí je o to sakramenštější, čím vážnější je jejich obsah. Lze si snadno představit takové poplašné zprávy, které mohou lidskou psychiku rozkopávat i v časech, kdy žádná epidemie nehrozí.  Ale vznik poplašné zprávy nemusí být zlým úmyslem. Může k ní dojít i nešťastným omylem. Může však vzniknout i utkvělou představou vyprodukovanou přetíženou psychikou nebo i představou, jež má hlubší kořeny, proto by neměla uniknout pozornosti specialistů. Pokud je však takto vzniklá poplašná zpráva medializována, pak i když se její obsah nakonec nepotvrdí, může být následně zdrojem značného utrpení pro toho, kdo ji stvořil a vypustil do světa. Nechám nyní stranou, kdy a jak má v takovém případě veřejnost právo na uklidňující informaci, že se jednalo o poplašnou zprávu vzniklou psychickou indispozicí. Mne v tomto případě zajímá, zda se takovému nešťastníkovi dostane včas adekvátní a nezbytně nutné lékařské pomoci a zda je mu usnadněno překlenout hluboké pocity studu a viny. Tedy zda je ponechán napospas úvahám o svém duševním stavu a o tom, co vše a komu způsobil , nebo zda se někdo vyjádří k takové nepříjemné události a pacienta před veřejností omluví.

Není totiž banální záležitostí, když členka Rady ČT kolem významné osobnosti našeho veřejného života a ještě za pomocí šéfa Bezpečnostního výboru Parlamentu ČR a orgánů činných v trestním řízení vytvoří dojem, že se jedná o zločince, který by jí mohl usilovat o život.

Celé věci dodala na důvěryhodnosti a váze skutečnost, že vážné podezření se týkalo financí a vyslovila je vysokoškolsky vzdělaná ekonomka a ekonomická analytička Institutu Václava Klause.

Protože se její podezření týkalo osoby generálního ředitele České televize pana Petra Dvořáka, očekával jsem, že to bude právě Česká televize, která bude své diváky informovat, zda se slečna Lipovská již ze své indispozice zotavila a zda Českou televizi požádala, aby divákům tlumočila její omluvu.  Otázka omluvy či nějakého vysvětlení je zde zcela na místě, neboť v celé této věci zůstávají nezodpovězeny následující otázky:

Existují v demokratické zemi dostatečné důvody k tomu, aby její občané (koncesionáři) znali důvody, proč byl šéf největšího veřejnoprávního média vnímán členkou jeho rady jako nebezpečný zločinec?

Chápou lékaři, kteří věnovali čas upozorněním na vliv pandemické situace na duševní zdraví, že občané mohou být vážně znepokojeni i událostmi, jež zpochybňují demokratický vývoj této země?

Bude slečna Lipovská na dalších jednáních rady již v pořádku natolik, že zvládne bez obav a bez policejního doprovodu vstoupit do budovy na Kavkách?

Nemohou být její rozhodnutí a hlasování následně zpochybněna jakoukoli iracionální předpojatostí, podjatostí či dokonce fobií?

Považují ti poslanci parlamentu, kteří slečnu Lipovskou zvolili do Rady ČT její kroky a způsob jednání vůči generálnímu řediteli ČT za racionální, nebo si uvědomují, že slečna Lipovská za určitých okolností, jež zdá se nastaly, není kompetentní v Radě ČT nadále pracovat?

Tyto otázky považuji za dost vážné i proto, že přímo souvisejí s nevyjasněnou otázkou, nakolik hrabe těm poslancům Parlamentu ČR, kteří schvalují způsob jakým v Radě ČT pracuje i Pavel Matocha a Lubomír Xaver Veselý.

Autor: Jaroslav Herda | úterý 4.5.2021 13:46 | karma článku: 5,98 | přečteno: 335x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Co se nestalo

Krátké zamyšlení nad nad nezodpovědností sebestředných politiků a jimi používanými prostředky k získání či upevnění moci.

18.5.2024 v 8:54 | Karma: 7,46 | Přečteno: 207x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Síla slova (od úhorů k plným sýpkám a zase zpět)

Malé zamyšlení o nadějích na svět, v němž co se stalo, nikdy se už nestane. O tom, co bývá potom. O marném spoléhání na paměť.

28.4.2024 v 11:02 | Karma: 3,97 | Přečteno: 117x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Herda

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Pomozme panu Lněničkovi usvědčit konečně autora, který celé roky cizí díla tvrdošíjně vykrádá a nezmůže se na vlastní tvorbu.

27.4.2024 v 11:00 | Karma: 29,30 | Přečteno: 853x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

Vidím to věru rád, když člověk člověka se zastane. Když k zastání se další přidají a síly spojí. A někdy ani ne.

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04 | Přečteno: 120x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

Když o někom pustíme dál něco zavádějícího, matoucího nebo nepravdivého, svět se stává horším, pokud to nedáme do pořádku.

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,39 | Přečteno: 180x | Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 297
  • Celková karma 13,42
  • Průměrná čtenost 1343x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik