Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak česká vesnice vyzrála nad cenzurou?

Bývalá ministryně spravedlnosti a uchazečka o křeslo v Senátu České republiky paní JUDr. Daniela Kovářová oslavila obyvatele české vesnice.

 

Učinila to na blog.idnes způsobem, jímž  upoutala pozornost i Neviditelného psa, který její postřehy převzal. Možná proto, aby byl lépe vidět.   Nebo proto, aby jej lépe viděli ti vesničané, a neplýtvali zbytečně svým důvtipem, s nímž domněle přelstili českou cenzuru, která je podle paní Kovářové štve ze všeho nejvíc. Dokonce tak štve, že by byli „schopni znovu zvonit klíči a vyjít na náves či na náměstí“.

„Venkovské postřehy“ paní Kovářové jsou bezesporu zajímavé. Možná by si zasloužily více prostoru. Třeba v díle upomínajícím na Karla Hynka Máchu a jeho soubor kreseb nazvaný Hrady spatřené. Kniha, coby studna moudrosti našich vesničanů, by mohla nést název Vesnice navštívené.

A nyní už k tajence předznamenané v titulku.

Jak to jen ti naši vesničtí koumáci dokázali?  Přelstít českou cenzuru! S vítězstvím se ale nespokojili, proto jsou stále připraveni skandovat hesla na návsích a náměstích a vyzvánět klíči.  Zvonit jimi jako umíráčkem cenzuře. A vyzvonit si zas důstojný život. Česká vesnice proti cenzuře! Paní Kovářová píše:

„Skoro každý, koho na svých cestách potkávám, má totiž přirozený rozhled a orientaci, sleduje desítky informačních zdrojů a ze všeho nejvíc ho štve cenzura a sílící útoky na svobodu slova“.

Desítky zdrojů! Tedy nejde o to, že by si naši venkované nechali shodit na padáku vysílačku agenty nějaké svobodné země, aby se tak dostali k pravdivým zdrojům informací. Prostě nebyli líní přečíst si něco tu, něco tam a něco onde. Jako by u nás žádná cenzura ani nebyla… Takže český venkov přelstil údajnou českou cenzuru tím, že překonal vlastní lenost? A zaskočen tím, že mu v tom žádná cenzura nezabránila, je nadále připraven demonstrovat a bojovat za její konec? Pozoruhodné, není -liž pravda? Je možné, že by český venkov byl do té míry zkretenizován? Nasvědčoval by tomu jeden rozpor v textu paní Kovářové. Uvádí: „Normální lidi se tam bojí růstu cen všeho, za co platí“.  Ale v předposledním odstavci píše opak: „Těm z vás, kteří se teď intelektuálně nadechují a připravují se k opovržlivému odfrknutí, jak jsme my venkované nevzdělaní a neinformovaní balíci, těm doporučuji zavřít ústa a pomalu zase vydechnout. Skoro každý, koho na svých cestách potkávám, má totiž přirozený rozhled a orientaci, sleduje desítky informačních zdrojů a ze všeho nejvíc ho štve cenzura a sílící útoky na svobodu slova. Tedy žádné koruny a žvance a přízemnosti, ale ten děsivý trend kontrolovat jiné názory mé sousedy štve nejvíc a kvůli němu by byli schopni znovu zvonit klíči a vyjít na náves či na náměstí“.

Jako by tedy středem jejich zájmu a pozornosti (podle paní Kovářové) nebyly koruny a žvanec, ale jen prachy, za něž si plní hrnce a těřichy ( jako by v tom byl nějaký mnou nespatřený rozdíl). A samozřejmě je zajímá ta cenzura, která jim umožňuje mít ten přirozený rozhled díky desítkám necenzurovaných zdrojů informací.

Nebojím se o naše spoluobčany žijící na venkově více než o jiné. U nás neexistují vesnice bez elektřiny, a tedy bez stejného přístupu k informacím jaký mají lidé ve městech.  Proč by tedy měl někdo důvod si myslet, že lidé na venkově jsou „nevzdělaní a neinformovaní balící“?  Paní Kovářové však jedno věřím stoprocentně -  že lidé na venkově (ale i ve městech) za určitých okolností mohou zatoužit „mít klid od politiků, jejich projevů a politických kampaní všeho druhu.“ Ostatně i já jsem musel přemoci nechuť, abych se přinutil reagovat na část politické kampaně bývalé ministryně spravedlnosti.

Shrnutí:

Paní Kovářová nám představila obyvatele vesnic jí navštívených, jako lidi, které dnes už příliš nezajímá dokonce ani Ukrajina. A to přesto, že právě válka vedená proti Ukrajině vystřelila ceny strmě vzhůru. Nezajímají je tisíce povražděných civilistů, tisíce válečných uprchlíků, zničená města a osudy tisíců jiných lidí ve světě, jimž hrozí hlad v přímé příčinné souvislosti s touto hnusnou válkou. Představila nám naše venkovany jako jednu velkou  děsivou videlnu, kterou negativní zprávy vytrhují z její lhostejnosti a děsí ji až k odplivnutí. Také je znepokojují zprávy o nákupu zbraní, což s touto válkou také přímo souvisí.  Na druhé straně je neděsí zprávy o dlouholetém vyzbrojování Ruska, které vyhrožuje kde komu.

Je náš venkov opravdu bezútěšným Troubelínovem, který si přeje mír v režii Ruska? Nevěřím. A to přesto , že lidé na venkově, stejně jako ve městech, mohou za určitých okolností a podmínek postupně  zkretenizovat působením populistických šejdířů usilujících o nejvyšší místa na výsluní.  Co dlouhodobým působením mohou s myšlením lidí udělat, poznal svět v minulém století a poznává opět v průběhu války na Ukrajině, která by bez mnohaleté lživé propagandy nemohla mít u obyvatel Ruska potřebnou podporu pro její zahájení.

A cenzura? Na sociálních sítích je stále dost fašounských výkřiků opakujících v rozmanitých podobách výplody ruské propagandy podněcující k nenávisti a hájících zájmy Ruska. Děje se tak za zády té údajné cenzury? A nebo bojovníci proti cenzuře vidí cenzuru v tom, že veřejnoprávní média nepřitakávají těm, kdo se nemohou dočkat, až Ukrajina padne a všude vůkol se rozhostí se velkýýý širýýýý ruskýýý mír zajišťovaný stejným způsobem, jako si pro sebe mír zajišťuje vedení Severní Koreje?

Nechť mír začne zůstávat s paní JUDr. Danielou Kolářovou a jednou snad i panem MUDr. Ivanem Davidem.

Autor: Jaroslav Herda | sobota 25.6.2022 16:48 | karma článku: 18,91 | přečteno: 948x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Zatraceně!

Asi tak: Když vina se zacpaným nosem obchází se a pramen vzniklých nesnází se hledá jinde, než kde bublá všem na odiv, pak pravda mívá natržený frak.

23.4.2024 v 15:19 | Karma: 5,65 | Přečteno: 163x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Cos neporobil, Pavelenko, Pavle?

Co pan prezident porobil, už víme. Zranění. Bacila ho optika pušky, která mu způsobila asi dvoucentimetrovou ranku.

22.4.2024 v 19:18 | Karma: 20,35 | Přečteno: 705x | Společnost

Jaroslav Herda

Rozloučení

V Malém princovi si liška přála vědět, kdy má přítele očekávat, aby mohla vyzdobit své srdce. I loučení si někdy žádá přípravu.

21.4.2024 v 16:44 | Karma: 9,59 | Přečteno: 290x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Pochlapte se!

Krátké zamyšlení nad jednou účelovou demagogií, která povyšuje vulgárnost na odvahu a úspornost v používání jadrných slov vykládá jako její opak.

18.4.2024 v 10:47 | Karma: 8,78 | Přečteno: 381x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Na Plzeňsku milovali Ukrajinu už v devadesátkách

A už tehdy věděli, v čem zaostává a jak ji pozvednout. Chudáci. Mluvil jsem o tom s odborníkem, kterého to rozesmálo.

16.4.2024 v 16:52 | Karma: 12,43 | Přečteno: 629x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 13,46
  • Průměrná čtenost 1371x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik