Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S pokračující válkou na Ukrajině přibývá českomoravských uprchlíků

V pohledu na tuto válku se lidé shodnou jen na tom, že válka je vůl. Tato shoda však lidi nespojuje, ale právě naopak, neboť čím je vůl větší, tím více si žádá pojmenovat toho, kdo mu dal život.

Ve stupni dosažené civilizovanosti jsme ve vztahu k ukrajinským válečným uprchlíkům neselhali, ale na příčinách války se neshodneme. Po mnohaleté usilovné práci řady našich politiků na rozdělování společnosti by bylo zázrakem, kdybychom se na příčinách ruského plenění Ukrajiny shodli.

Přestože nová vláda vzniklá po listopadových volbách změnila kurz, není ochotna účinným způsobem ochránit své občany ani před nejvlivnějšími služebníky ruského režimu. Slova ministra vnitra o proruských švábech vyznívají jako pokřik malého chlapce na grázly, kteří mu odpovídají posměchem v důvodném přesvědčení, že malý křikloun zůstane za zamčenou brankou a s klíčem od ní v kapse.

Pokud ministr vnitra vyhlásí boj všelijakým proruským švábům, zní to sice směle a odhodlaně, ale bylo by jasnější řečí, kdyby byl konkrétnější a řekl, že ti nejvlivnější šiřitelé nehorázných ruských lží a manipulátoři veřejného mínění jsou mezi našimi politiky. Jsou mezi nimi i ti, kteří pod záminkou zprůhlednění financování České televize usilovali o likvidaci veřejnoprávních médií a o jejich ovládnutí v ruském stylu. Jsou to ti, kteří natolik rozkopali naši společnost, že se její značná část stala uprchlíky od exaktně poznatelné i již poznané reality. Dá se tedy říci, že stát Česká republika nedokáže chránit své občany před sebou samým.

Veřejnoprávní média už dávno před posledními volbami často klouzala po povrchu a některým tématům se vyhýbala, což jistě souvisí s atmosférou, kterou vytvářeli svými přáními (tlaky) některé politické subjekty a jejich satrapové. Nová vláda svou pozitivní vůli nijak zvláště neprojevuje, což může uvnitř veřejnoprávních médií vyvolávat tomu odpovídající rozpaky, nejistotu nebo obezřetnost. Přesto nemohu souhlasit s názorem, že tato média poskytují nepravdivé informace nebo dokonce lžou. Nicméně je Václav Klaus a Miloš Zeman „vyvrhli ze svého srdce“ jako pohrdáníhodné.

Uprchlíci z reality, kteří přivykli jiným zdrojům informací, se výrazně vymezují vůči tzv. mainstreamu, ale ještě výrazněji vůči zdrojům informací, které k onomu mainstreamu rozhodně nepatří, ale jsou díky své nezávislosti ještě nápadnější a důraznější opozicí vůči ruské propagandě. Ve vztahu k médiím, která ruskou propagandu nešíří, lze pozorovat reakce vyloženě alergické, jež jsou zdůvodňovány například nesmyslnými odsudky, že se jedná o bulvár. 

A tak stále dokola můžeme na všech sociálních sítích číst ta duchamorná zaklínadla, zaříkávání a mantry, které byly uprchlíkům z reality poskytnuty jako berličky na cestu, aby je posílily v odhodlání nevrátit se zpět. Jsou jimi hlavně opakující se posměšné výkřiky o tom, že lidé věnující pozornost tzv. mainstreamu, jsou vyznavači té jediné správné pravdy. Avšak v konfrontaci se stálé nesnadněji vyvratitelnými reáliemi války na Ukrajině, je obrana plodů ruské propagandy také stále těžší. To vyvolává potřebu vše relativizovat, zpochybňovat existenci nějaké zásadní pravdy, nebo se vyhnout jasnému postoji představou, že realita je tvořena množstvím natolik nesourodých jednotlivých zkušeností, že ani nelze zaujmout nějaký jasný postoj. Ostatně to je jeden z postojů k válce na Ukrajině, který patří mezi ty Ruskem přijatelné, neboť i ten je lepší než vidět tu strašnou vinu Ruska.

Ruská propaganda otrávila naši společnost do té míry, že v extrémních případech dochází u lidí i k odmítání autentických záběrů pořízených našimi novináři v místech bojů. Na soc. sítích můžeme číst o probruselských novinářích a podobné nesmysly, jež jsou živeny postoji lidí druhu Václava Klause a Miloše Zemana nebo aktivními traviči jako jsou Jiří Vyvadil, Ivan David a další, které si stát Česká republika z nevyjasněných důvodů hýčká.

Protože jedním z častých argumentům bývá, že nic nelze ověřit z druhé strany a že na  ukrajinské území kontrolované Rusy naši novináři nemají přístup, věřím, že ti, kdo se opravdu chtějí dozvědět více, se začtou do následujícího textu, v němž jeho autor dnešní situaci na Ukrajině dává do příčinných souvislostí. Věřím, že mnohým čtenářům nasvícení zkušenostmi získanými na obou stranách konfliktu umožní vidět příčiny války na Ukrajině  pravdivěji:

https://www.aktuality.sk/clanok/jOQYP1f/reporter-tomas-forro-ludia-z-ruskej-a-ukrajinskej-strany-mi-opisovali-tu-istu-udalost-uplne-opacne/

Autor: Jaroslav Herda | pondělí 1.8.2022 14:20 | karma článku: 13,14 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Síla slova (od úhorů k plným sýpkám a zase zpět)

Malé zamyšlení o nadějích na svět, v němž co se stalo, nikdy se už nestane. O tom, co bývá potom. O marném spoléhání na paměť.

28.4.2024 v 11:02 | Karma: 3,91 | Přečteno: 108x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Herda

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Pomozme panu Lněničkovi usvědčit konečně autora, který celé roky cizí díla tvrdošíjně vykrádá a nezmůže se na vlastní tvorbu.

27.4.2024 v 11:00 | Karma: 28,79 | Přečteno: 773x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

Vidím to věru rád, když člověk člověka se zastane. Když k zastání se další přidají a síly spojí. A někdy ani ne.

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,02 | Přečteno: 118x | Poezie a próza

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

Když o někom pustíme dál něco zavádějícího, matoucího nebo nepravdivého, svět se stává horším, pokud to nedáme do pořádku.

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 7,63 | Přečteno: 173x | Kultura

Jaroslav Herda

„Neúprosná administrace blogu.IDnes“

Protože příčina konce blogu paní Radomíry Kielbergerové nebyla pochopena všemi, kteří se vyjádřili, věnuji věci trochu svého času.

24.4.2024 v 19:09 | Karma: 10,42 | Přečteno: 184x | Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Rušení GPS se vyostřilo. Dvě letadla z Finska do Estonska nedoletěla

29. dubna 2024  14:24,  aktualizováno  19:15

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 296
  • Celková karma 13,44
  • Průměrná čtenost 1348x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik