Diskuse

Nový článek

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Korán nemá plynulý příběh a ucelenou podobu jako Bible jsou to zjevení, jehož se Muhammadovi dostalo prostřednictvím archanděla Gabriela. (Někteří tvrdí, že to bylo v epileptickém záchvatu). Korán byl sepsán po 19 let po Mohamedově smrti tak, jak byl uchován v paměti muslimů. Existuje pět verzí Koránu. Pak byl několikrát přepisován, což vedlo k rozporu mezi muslimy a zejména šíty, kteří tvrdí, že z koránu byly některé pasáže vyškrtány a věří, že skutečně správnou verzi zná jedině „skrytý imám“, jehož příchod očekávají.

1 0
možnosti
JS

Správně píšete o velmi problematickém redakčním uspořádání Koránu. Dodnes je například problém s číslováním veršů, které není jednotné. Například u nás vyšel Hrbkův překlad Koránu, který je řazen chronologicky – tedy verše jsou za sebou uspořádány tak, jak byly s největší pravděpodobností Muhammadem vysloveny. Jiná vydání Koránu ale toto uspořádání nemají – verše jsou řazeny například tematicky, takže bývají smíchány různé nesouvisející příběhy dohromady.

Konflikt sunnitů a šíitů je skutečně drastický – obě skupiny si navzájem vyhazují do povětří mešity (můžeme to slyšet denně ve zpravodajství). Současné vztahy muslimů dokonale odrážejí vztahy v samotné Muhammadově rodině – její členové se v boji o moc prakticky vyvraždili.

0 0
možnosti
JS

Dobrý den, jsem autorem těch komentářů ilustrujících rozdíl mezi Koránem a Biblí :)

Ty koránské verše o nahrazování jedněch veršů druhými nemají souvislost s nějakým upřesněním předchozích veršů nebo s různým způsobem výkladu. Jde o doslovné zrušení veršů a jejich nahrazení verši úplně jinými – s odlišným významem. Typickým příkladem jsou takzvané "satanské verše". Muhammad totiž, aby nějak zaujal potenciální věřící, vyslovil verše, v nichž nabádal k tomu, aby se věřící modlili i k tzv. andělským přímluvcům, což byly pohanské mekkánské modly, jejichž podobizny byly v místě, kde je dnes Kaaba. Tyto verše však byly v dokonalém rozporu se všemi ostatními verši Koránu. Takže je Muhammad později zrušil a označil za tzv. "satanské verše", protože mu je podle jeho vlastních slov "našeptal satan". Tím je ovšem věrohodnost jeho zjevení pochopitelně narušena. Korán má být dokonalým slovem Allahovým. Jak je možné, že se do něj vloudila satanova slova? Muhammad byl dokonalým prorokem (nejvyšší Pečeť proroků), jak je možné, že nedokázal rozlišit hlas Allahův od hlasu satanova? Jak je možné, že Allah si nedokázal uhlídat své přímé slovo před satanem?

A nejde jen o tyto verše. Teprve poté, co byla udělána redakce textů, se ukázaly některé vážné rozpory. Například jeden z nejstarších veršů pochází z doby, kdy Muhammad měl jen minimum příznivců, takže se dozvídáme, že křesťané a židé jsou nejlepšími přáteli muslimů. Ovšem verše z doby, kdy už měl Muhammad značnou politickou moc, už hovoří jinak: "Vy, kteří věříte! Neberte si židy a křesťany jako přátele, neboť oni jsou si přáteli jedni druhým."

Vypadá to, že verše přicházely podle toho, co se zrovna hodilo.

Dalším znakem autentičnosti je charakteristika hlavních hrdinů. Bible nic nezamlčuje. I ty nejkladnější postavy jsou vykresleny s fatálními chybami – Noe, Mojžíš, David, Šalomoun i Ježíšovi učedníci. Nenalezneme žádné přikrášlování jejich charakteru. Korán oproti tomu kritiku těchto osobností zcela odmítá.

1 0
možnosti
Foto

Já to vidím jinak. Že Muhammad, podobně jako jiní proroci, prošel nějakou cestou, vývojem. Takže měl důvod se nějakých vyjádření či představ vzdát. Ježíš Nazaretský se také setkal s "démony". Proč by nemohl Muhammad na své cestě slyšet "našeptávání" , když je známo, že tuto zkušenost mají i dnes lidé, kteří jsou odbřemeňováni (někteří i věří, že se jedná o démony). Co se týče přikrašlování, dodnes mnozí věří, že Ježíš byl nadlidský, vyjímečně "Boží" od narození.

0 0
možnosti
JH

.Jen ten,kdo nemá nic na práci a nemusí se starat o takové přizemní věci,jako co do huby a kde najít utočiště před zimou a deštěm,se může starat o nesmysly.

Nebo druhá varianta,držet stádo v nevědomosti,strašit je ohněm pekelným a vrážet jim kliny do hlavy.

0 0
možnosti
Foto

Téma -bezdomovci najdete- jinde. A pohádky o pekle v TV.

2 0
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 13,02
  • Průměrná čtenost 1357x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik