Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ja tam byl v nedeli 19.listopadu.

0 0
možnosti
Foto

To melo byt pod pani Koci 13:42.

0 0
možnosti
MS

Pravdou je, že nejlépe byl na revoluci připraven Prognostický ústav. Tam bylo disidentů až nad střechu. A bez těch by se ta revoluce těžko dělala. S odstupem času si člověk uvědomil, že kluci museli čekat ve startovních blocích, až se nějakou náhodou nějaký průvod vybere na Národní třídu. :-)

1 0
možnosti
JV

Tak tohle je na nekonecnou debatu. Toto tema nakousl jiz pred dlouhymi lety V.Klaus, kdyz prohlasil, ze nikoli disent, ale on, svymi ekonomickymi seminari porazil komunismus ! Jinak vetsina diskutujicich cetla , jako obvykle, jen nadpis a uz vrha na diskusi.

0 0
možnosti
Foto

Existuje vůbec nějaká polooficiální studie složení disentu? Třeba takto:

1. Umělci na volné noze

2. Lidé ve starobním důchodu

3. Lidé v produktivním věku, ale s potížemi s příživnictvím

4. Lidé v dobrém postavení, kteří kvůli disentu o tuto práci přišli

5. Oběti prověrek v KSČ, vyhození osmašedesátníci. Kotelníci a myči výloh 6. Nějaká další kategorie? Pak se teprve lze bavit dále.

0 0
možnosti
Foto

Většina lidí(téměř všichni) vdědí, kdo jsou disidenti stejně tak dobře, jako vědí kdo jsou třeba pokrývači. Vyvolat diskusi o ničem, je o ničem.

0 0
možnosti
JF

J48a49n 62F21r17o25l23í18k

17. 1. 2014 15:12

A pyramidy by byly i bez faraonů.

0 0
možnosti
Foto

Velmi špatné, až nesmyslné přirovnání.

0 0
možnosti
MS

Nabízím Vám v krátkosti scifi scénář. Komunistický blok měl obrovské ekonomické problémy. Jednak byl SSSR uzbrojen a jednak ten systém byl nefunkční. Hrozily nepokoje, které se mohly přenést na Západ (tam komunisté stále nebyli na dně). Pak přišla dohoda mezi US, GB a SSSR, vložilo se do toho Německo, Francie a Itálie. Transformujeme východ, dáme lidem zboží, jídlo a samozřejmě demokracii. Západ nebude muset lejt přebytkové mlíko na pole, bude ho moct vozit na východ. Ale musí se to udělat chytře. Aby se to mohlo dobře provozovat, je nutné se dobře zorganizovat. Francie a Německo se do toho pustili a v GB se zbavili Markétky, která jim do toho moc kecala. Dnes máme socialistickou demokracii, západní státy odbytiště pro zboží a US s přáteli pod palcem banky, které vyrábějí státům přes politiky dluhy. Takže ta schůzka Václava Havla s F. Miterandem přece jenom k něčemu byla.

0 1
možnosti
PP

P94e26t91r 72P76á76l66k76a

17. 1. 2014 14:39

v čem je naše demokracie socialističtější než v západní Evropě (třeba v té Francii)?

0 0
možnosti
MS

Dotaz autorovi: můž mít nějakou souvislost zednářství (nikoliv zednictví) Francoise Miteranda, Václava Havla a možná také Michaila Gorbačova? O rodině Bushovic nemluvě. Napadlo Vás někdy, jak je možné, že ti tvrdí komunisté jen tak bez problémů povolí nějakou disidentskou diskuzi s franc. prezidentem a nechají si zavést kapitalistický mor přímo do srdce? Kdybyste tohle dokázal rozebrat svým "vijonským" projevem, dostali bychom se do dimenze jiné úplně. ;-)

0 0
možnosti
PP

P41e94t49r 81P52á42l20k65a

17. 1. 2014 14:02

on ten strach byl konci 80.let oboustranný.

Většina lidí se bála represí režimu a ti chytřejší z vrcholných komunistů se báli, co se s nimi stane, když to praskne (zbytečně, jak se později ukázalo), protože tušili, že tentokrát už žádné tanky nepřijedou.

1 0
možnosti
MS

Fakt je, že někdo na tu ulici musí vyjít první.Ze zdejších diskutérů to si nikdo nebyl.:-)[>-]

0 0
možnosti
ZK

Z86d52e89n95a 67K39o61č47í

17. 1. 2014 13:42

Mýlíte se - já jsem tam byla i s těmi studenty. 

Neznali jsme vůbec ty lidi diesentu, kteří pak převzali moc - oni přišli řečnit - a zviditelnili se, až bylo prakticky po všem. :-/

2 0
možnosti
Foto

Já jsem naprosto přesvědčen, že kdyby v té době nedostali "kopačky" z KSČ tak různí významní disidenti by pod Husákem sloužili KSČ a její politice vesele dál.

A z toho samozřejmě také plyne nechuť organizovat a vést jakýkoli nesocialistický převrat.

Já jako hlavní důvod pádu "komunismu" vidím v celkové vyčerpanosti režimu, který zcela ztratil momentum a točil se bezmocně na místě.

0 2
možnosti
Foto

Vaše upírání pozitivních motivů a podsouvání motivů nižších vypovídá spíše o Vás.

A i kdyby všichni byli bývalými členy KSČ(včetně Václava Havla;-D).........

Nikdo nikomu nebránil snášet to pronásledování Stb a věznění tak, abyste Vy byl s těmi "čistými" odpůrci režimu spokojen.

1 0
možnosti
JS

Lituji, ale ten problém pádu komunismu vidím trochu jinak. Nabízím tuto variantu: Komunistické pohlaváry už přestalo bavit řečnění jak se zlatě na západě žije a oni přitom mít v podstatě holý zadek (proti západním bossům). Tak se rozhodli rozkrást co se dá, žít si jako pohlavár na západě a tomu plebsu umožnit jak ten kapitalismus chutná. Takže dobrou chuť.

0 0
možnosti
Foto

To je s prominutím nesmysl. Ale velkou míru pasivity a nerozhodnosti oni vyzařovali. Ne však tak moc, aby to spáchali dobrovolně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 13,02
  • Průměrná čtenost 1357x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik