Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Pokud se rozhodneme pro skutečně vážné studium biblických textů, abychom dokázali vnímat celý kontext, tak zjistíme, že biblický Bůh lidi tak miluje, že se lidmi raději nechá zabít, než aby jim zkřivil vlas na hlavě.

Peklo je v Bibli vyjádřeno pouze v abstraktních pojmech. Jako například "jáma" nebo "věčný oheň" (ve starověku symbol naprostého zániku), případně jako místo, kde je "jen pláč a skřípění zubů". Když se zamyslíme nad tím, co je to "pláč a skřípění zubů", tak je to smutek a vztek. Člověku, kterému ze života zbude jen smutek a vztek, už nic nemá, propadá šílenství. Ten, kdo propadne smutku a zároveň zlobě, ztrácí smysl existence. Mnoho teologů říká, že peklo je prázdné. Bůh totiž nemá žádný důvod, aby někde konzervoval zlo a udržoval utrpení. Podle toho, co se dozvídáme z Bible, Bůh zlo prostě zničí. Pokud v nějakém člověku převažuje zlo, pak zničením zla dojde ke ztrátě jeho osobnosti. Přestane existovat.

Bible přirovnává lidstvo k poli. Roste tam obilí, ale také plevel, který je často mohutnější než obilí a dokonce to obilí dusí. Jenže kdyby hospodář (Bůh) začal plevel vytrhávat, vyrve z kořenů i obilí. A tak Bůh čeká, až pole dozraje. Pak obilí shromáždí v sýpce a plevel spálí. Ta "sýpka" je místo, kde Bůh osobně "setře každou slzu z očí". Je to místo, kde všichni lidé světa opět tvoří jednu rodinu. Podle Bible do Božího království (do Nebe) přichází tak ohromný zástup lidí všech národů, že ho nelze ani spočítat. Nepochybně tam bude i spousta ateistů. Bible popisuje Boží království prakticky výhradně v podobenstvích, které ukazují, že to místo je mnohem lepší, než si kdokoli dokáže představit.

Korán je na zcela jiné úrovni. Na mnoha místech jsou tam do děsivých podrobností popsány způsoby mučení, které má Allah v pekle připraveny pro nevěřící. Mučí je žízní, hladem, ohněm, stahuje je z kůže a tu kůži zase obnoví, aby jim ji mohl opět stáhnout.

Allah je v tomto ohledu dokonalou parodií na Boha.

1 0
možnosti
MC

Hlavně, že víte, který ten Bůh je ten pravý, totalitní, nepřekonatelný, aby jste byl šťasten do konce svého bytí. A o tom to je.

0 0
možnosti
JS

Jestli chcete, můžete se podívat na jeden vynikající klip, jehož odkaz naleznete níže. I v případě, že Vás nezajímají otázky okolo Boha, jde o bravurní práci s kamerou, hudbou a střihem. Kristus jako "dýdžej" je výborný nápad.

https://www.youtube.com/watch?v=xskt1Y9Q9XY

0 0
možnosti
MC

Jde o to pokud vás zajímají otázky okolo boha se dobrat toho, zda si myslíte, že je svět dnes lepší, nebo byl lepší v minulosti. Pokud to víte, tak se lze rozhodovat, dle skutečné reality a intelektu.

0 0
možnosti
JS

Dá se říci, že svět dnes není lepší, než v minulosti. Po celou svou historii lidé válčili. Až do dnešních časů však lidé neměli k dispozici prostředky, kterými by mohli zcela zničit povrch planety. Žijeme v hraniční době. Bible to v apokalyptických knihách, které lze popsat jako knihy, které popisují drama konce věků, vidí poměrně jasně. Obrovské kovové kobylky a kovoví sršni vypouštějící oheň a jed budou spalovat zemi, lidé se budou schovávat v podzemí, stovky milionů vojáků se střetnou v bitvách, které utopí svět v ohni. Svět se bude topit v ohni tak strašlivém, že přeživší lidstvo bude raněno nádory, lidé si budou přát zemřít, vody budou otráveny a vzduch nepůjde dýchat, a když dosáhne utrpení takové úrovně, že víru začnou ztrácet i ti, kteří jsou Bohu nejvěrnější, Bůh zasáhne přímo a stvoří nové nebe a novou zemi.

V Bibli lze nalézt neuvěřitelně detailní popis vyhlazovacích táborů. Před druhou světovou válkou nebylo jasné, co tyto texty, patřící k nejstarším v Bibli, vlastně vyjadřují. Když vedle sebe dáte fotky z Osvětimi a ty texty, tak každého normálního člověka zamrazí. Také se tam píše o velmi mocném muži, který zneklidňuje zemi a otřásá královstvími, nenávidí Židy, vězně nikdy nepropouští domů a jejich mrtvá těla zahrabává do jam. Sám bude pohozen do jámy jako mršina. Znáte osud Hitlera?

Ať už Bibli považujeme za inspirované slovo Boží nebo ne, tohle zapsali lidé, kteří dobře chápali, kam lidstvo nevyhnutelně směřuje. Není řečeno kdy se to stane, jen že se to stane.

Nejšťastnější lidé světa usínají každý večer v kruhu svých blízkých znaveni prací a milováním. Kvalita života není závislá na intelektu. Vědec může stvořit lék, ale také zbraň. Záleží na tom, jakým hodnotám ten vědec věří, ne na tom, jak je inteligentní.

0 0
možnosti
MC

Ano, máte pravdu, jak píšete jakým hodnotám věří nejen vědci je dána kvalita života nejen jeho, ale naše a celé společnosti. S tím lze souhlasit. Ovšem spor je veden právě o těch hodnotách. A pokud lze nyní uvěřit, že svět je horší potom je známa i odpověď. Klesá intelekt. Intelekt je jednou ze základních hodnot, aby byl život životem a moudrou společnost nevedli lidé s omezeným intelektem. Ty bohužel tak rádi nyní všichni upřednostňujeme a intelektuální menšina je tak neustále se souhlasem davu vytěsňována populismem falešných altruistů. Mezi ně se bohužel řadí i mnohá náboženství.

0 0
možnosti
  • Počet článků 292
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1366x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik