Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Problém ovšem nastal, když se ukázalo, že většina svobodu nechce, protože ji neustojí. Svoboda jednotlivce není jednoduchou záležitosti, nese sebou odpovědnost za sebe, za své blízké a v širším smyslu i za spoluobčany. Svoboda není cochcárna, jak se mnozí domnívají. Svoboda je možnost činit svobodná rozhodnutí, ovšem je nutno korigovat je svědomím. Kategorický imperativ nepozbývá platnosti, na druhou stranu je ale nutno přidat toleranci, protože potřeby jednotlivců se různí.

1 0
možnosti
Foto

No prááááávě:-) Komplikované je to i tím, že nejen svoboda je vykládana rozmanitými způsoby, ale i její projevy a uplatňování bývají vykládány jako upírání svobody druhých. A smutné je (či spíše nezodpovědné), že i řada politiků, jejichž úkolem je také prioncipy demokracie hájit, naopak v lidech vyvolává, podněcuje a podporuje a podněcuje naprosto mylné představy a pojetí svobody. Především zpupnými nářky, že lidé nerespektují výsledky voleb. To je zcela nesmyslné a neoprávněné fňukání. Pokud by lidé výsledky voleb skutečně nerespektovali, měli by tito demagogové už úplně jiné statrosti (než se litovat jěšitným fňukáním).

0 0
možnosti
Foto

Emancipace či sebeurčení nějakého celku (státu) ve vztahu se světem nepřicházejí z ničeho nic - Deus ex machina. Spoléhat se na neodolatelnou touhu okolního světa pomáhat a chránit by bylo velmi naivní. Proto se musí většinou najít lidé, kteří jsou schopni a ochotni přesvědčit svět o tom, že v tom celku je relevantní počet lidí, kteří sice ze známých důvodů mlčí, ale přesto si tu emancipaci přejí. Představitelé demokratického světa se že známých důvodů nejezdili ptát Milouše Jakeše nebo Vasila Bil'aka, jestli nepotřebují trochu pomoci s tím odklonem od totality. Na současném vztahu naší společnosti k disentu je zajímavé, že pro někoho udělal příliš málo a nesnažil se odstavit komunisty a všechno mít v paži a moci. To ale samozřejmě udělat nešlo, protože na to ani neměl disent žádné páky. Musel by to být puč. S kým ? Ani nebylo s kým. Kdyby k tomu ale přece jen došlo, pak vše co by se nedařilo brzy napravit, by se stalo předmětem kritiky a příčiny všech nezdarů by byly přičítány nové totalitě vzešlé z puče. Závěr je ten, že disent nezajistil lidem to, co si měli a mají možnost zajistit už sami. Z pocitů bezmoci z toho, že je to pravda, si část lidí nalhává, že disent bylo jen zbytečné soukromé dobrodružství několika extravagantnich kverulantů, kteří nepochopili, že se vlamují do otevřených dveří svobody. Takže byli vlastně jakoby nedůvtipní a podcenili moudrost neznámých sil. ..........ACH JO!

Od 89. Se napsalo tisíce stránek o tom, jak jsme si nevážili mnohých našich hrdinů. Jak byli ponižováni, šikanováni, vězněni a někdy i popraveni. Co s nimi? Když jsme žili v bolševismu, který mnohé z nich k smrti nenáviděl? Co s nimi, když už nám nebyli nic platní v nové situaci po vítězném únoru když lid fixoval výsledky národní prohry každými novými volbami? Na smetiště ............

1 0
možnosti
Foto

R^;-) ,,Sklízíme ovoce fatálního selhání disentu?" Až tak nemohl selhat ten, kde ve skutečnosti nijak mocným nebyl. To třeba pochopit, a nebýt přitom, tak trochu, však víte co. A těžko sundat postroje toliko tím, že zaujímají se postoje. I ty až zásadní. Vody i kalné zůstávají. A vše překrývá zas ,,jenom" pěna dní.

1 1
možnosti
Foto

Disent na vývoji měl stejnou zásluhu, jako mšice na úrodě v sadu.

1 4
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS