Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

to je zase neználkovský výlev. Blackface se v USA považuje za mimořádně urážlivou záležitost nejméně od roku 1945, má to co dělat s veledíly jako byl film Birth of a Nation a podobně. Herci co si budou pro zobrazení židovských rolí nalepovat ohromné nosy a uši to schytají taky prostě kvůli porušení základních norem slušnosti

To že mnohým Čechům jsou základní normy slušnosti záhadou samozřejmě není žádná novina

1 4
možnosti
LT

Ovšem to, že mnozí Češi nechápou rozdíl mezi blackfacem, který má jediný účel a to zobrazování černochů jako karikatur, což je základní charakteristika termínů blackface, a divadelním (filmovým či jiným) makeupem, který prostě změní vzhled postavy ale bez toho, že by chtěl dotyčný zobrazit černocha jako karikaturu také samozřejmě není žádná novinka.

Ono je velmi modní označit v dnešní době cokoliv za blackface, ale to má opravdu svou definici.

Navíc to pak může dopadnou takto:

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-obvinili-skolu-z-rasismu-ze-na-vecirek-najala-dje-s-cernym-make-upem-byl-to-cernoch-40394494

0 0
možnosti
JZ

Tohle je tak typické--český neználek přednášející cizí zemi o tom, jaké jsou její vlastní normy slušnosti, případně jaké by měly být. Já jsem kdysi viděl i Čecha, který uděloval lekce cizincům v tom, jak mají vyslovovat svá příjmení

0 1
možnosti
LT

Takže se chcete chytit do vlastní pasti?

Dobrá.

"Herci co si budou pro zobrazení židovských rolí nalepovat ohromné nosy a uši to schytají taky prostě kvůli porušení základních norem slušnosti"

Ale herci, kteří si pro zobrazení židovských rolí nalepí pejzy a nasadí jarmulku to asi neschytají že? Protože to první by byla jasná karikatura židovské postavy, zatímco to druhé bude jen zobrazení role...i když i to by bylo diskutabilní, protože pokud bude v předloze napsáno, že postava měla velký nos a velké uši....co asi má herec dělat?

A stejné je to i v tomto případě. Jestliže herec hraje Othella a je pouze nalíčen na černo, není v tom nic pohoršujícího. Pokud bude nalíčen na černo, bude mít zvýrazněné rty (a tím myslím extrémně) a bude karikaturovat černochy, pak dokážu chápat, že to bude pohoršující.

Ale takhle ne, takhle mícháte dvě neslučitelné věci. A ještě jste tak troufalý, že to schováváte za to, že to nechápe jen neználek. To je dost chabý argument.

1 0
možnosti
JZ

Ono kdybyste se nad tím zamyslel, tak byste zjistil, že hranice mezi karikaturou a vyobrazením není jasná ani trvalá. Je prostě daná společenskou normou, a společenská norma je sama o sobě složitá věc. Dlouhodobá americká společenská norma považuje blackface za zlovolnou karikaturu nebo extrémní provokaci, je tomu tak už mnoho desítek let. Český politický komentátor se o ní dozvěděl včera, a hbitě začíná pištět podle místní stranické noty. A tam začínáme mluvit o neználcích, případně o stranickém rozkladu mozku

1 0
možnosti
LT

"že hranice mezi karikaturou a vyobrazením není jasná ani trvalá"

No to je asi stejné, jako tvrzení, že mezi láskou a nenávistí je tenká hranice. Není, ve skutečnosti je tam postavena betonová zeď s ostnatým drátem a velkou neutrální zónou.

"Dlouhodobá americká společenská norma považuje blackface za zlovolnou karikaturu nebo extrémní provokaci"

Ano, to bylo v pořádku do chvíle, kdy za blackface bylo označováno skutečné parodování černochů, jejich komické zobrazování, proti tomu nemohl vůbec nikdo nic říci. Ovšem nevzpomínám si, že by se již mnoho desítek let řešilo to, že ten a ten herec hrál černocha, ačkoliv to byl běloch (a teď se pohybujeme opravdu v příkladu třeba toho Hamleta). To pardon, to není pár desítek let, to je jen pár let a je to naprostá hloupost (pominu to, že stejným aktivistům naprosto nevadí obsazování černých herců do rolí, kde postavy mají mít světlou pleť).

"Český politický komentátor se o ní dozvěděl včera, a hbitě začíná pištět podle místní stranické noty."

Takže tím chcete říci, že buďto musí někdo reagovat hned, nebo o tom nesmí psát....znáte přísloví o poháru a poslední kapce? Vy nutně vycházíte z představy, že tomu, komu se to nutně nyní nelíbí je neználek, případně má nějaké stranické noty.

1 0
možnosti
JZ

K tomu poslednímu, kdybyste četl článek ke kterému se vyjadřujete, že pisatel při nedávném zjištění, že blackface není v USA společensky přijatelná věc, užasl tak, že mu povolily svěrače

Ty předešlé výplody poukazují na váš problém se stranickým kolektivním solipsismem. To, že jste něco neřešili ve vašem debatním kroužku, vůbec neznamená, že to neexistovalo. K poznání světa nestačí rozhrábnout výkaly nadřízeného stranického tajemníka, je nutné (a hlavně možné) se o tématech poučit z knih, provést vlastní pozorování, statistiku, výpočty, stručně řečeno aplikovat racionální poznávací metodu. Dokonce i otázka, jak dlouho již je blackface v USA nepřijatelná věc, se dá pomocí této metody řešit

0 1
možnosti
Foto

To, že někteří lidé čtou nepozorně a pak míchají hrušky s jablkem a nakonec se povýšeně vyjádří jako domnělý ználek, není nic nového.

2 0
možnosti
JZ

z trpasličí perspektivy viděno se povyšuje každý, kdo je normálního vzrůstu a prostě jenom existuje

1 1
možnosti
Foto

A nejhorší jsou trpaslíci, zvláště ti vykrmení, kteří se přejídají pocity intelektuální a morální převahy.

1 0
možnosti