Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

R^ Děkuji za článek a zároveň návrat blogera, který tu mnohým chyběl. Jinak podstatné bylo řečeno (teda napsáno):-)

0 0
možnosti
LJ

Palachův čin byl šokující, poněvadž tento akt protestu či výzvy k odporu byl do té doby u nás neznámý. Jan Palach se inspiroval v jihovýchodní Asii. V 60. letech minulého století ve filmových týdenícíh i v televizních zprávách ukazovali záběry budhistických mnichů protestujícíh proti americké vojenské přítomnosti. Tam to skutečně vedlo k tomu, že Američané odešli a komunistí vyhráli. Jelikož v dějinách není možné udělat pokus, tak je možné tvrdit, že pro vítězství komunistů byla rozhodující velmi vydatná vojenská i jiná podpora, které se jim dostávalo z Číny a Sovětského svazu. Stejně tak lze u nás zastávat názor, že Palachova oběť vedla k porážce komunizmu. Naproti tomu lze i tvrdit, že když se to hroutilo v NDR, Polsku a ve všech sousedních zemích, odholali jsme se jako poslední i my.

Podobně lze věřit, že více než 100 upálených tibetských mnichů a mnišek povede k vyhnání Číňanů a návratu dalajlámy. Stejně tak je možné věřit, že se to nepodaří, poněvadž dnes již platí, že více jak 50 % obyvatel Tibetu jsou Číňané a pevně drží vládu v rukou.

Já sám váhím, ke kterému názoru se přiklonit.

0 0
možnosti
Foto

R^díky a souhlas s Honzou Řeháčkem a paní Pavlíkovou

0 0
možnosti
Foto

Křehkost leží spíš na straně většinové společnost, která se příliš lehce nechá zlomit ve svých ideálech. A toho dovedou různí Husákové, Bilakové a Švestkové skvěle využít... Díky za článek.

3 0
možnosti
Foto

Jan Palach - oběť, která posiluje i ponižuje?

SYMBOL. Příliš se ovšem neprezentuje, že chtěl zorganizovat vniknutí do Čs. rozhlasu a odvysílat jím sepsané protestní prohlášení. K akci však další studenty nezískal. Nebyla odvaha, ale ani příliš šancí, že by se to zdařilo. Pravděpodbně proto pak zvolil tuto svou formu protestu- sebeobětování. Nekteří jej i následovali.

0 0
možnosti
OP

Děkuji vám za tento článek. Někdy to vypadá, že lidé opravdu soudí jen podle pohodlí a ty, kteří berou na svá bedra celou tíhu bezpráví, raději odkazují do říše slabých či nemocných, aby ospravedlnili svou zbabělost

1 0
možnosti

Za tím, že se Palach upálil, zřejmě nebude jen okupace vojsky RVHP a narůstající rezignace lidí, ale i těžké duševní onemocnění (napadají mě deprese), které značně oslabovaly jeho přirozenou, velice silnou vůli k životu. Ony události byly spíš jen spouštěčem jeho potřeby sebevraždy (nebo aspoň tak drastického sebepoškozování). Za jeho pochybné "hrdinství" mu netleskám - byť respektuju to, že se stal symbolem a posmrtně i spouštěčem událostí, které vedly k "sametové revoluci".

2 0
možnosti
JL

Tleskejme hrdinům všedních dnů, ale Jozef Gabčík, Jan Kubiš, nebo i zmiňovaný Jan Palach - to je o několik levelů výš. Tedy hlavně ti dva prvně jmenovaní.

2 0
možnosti
TM

Všichni tři..., jinak souhlas.

1 0
možnosti
  • Počet článků 288
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 1385x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik