Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dnes jsem v týdeníku Téma viděl reprodukci značně eroticky laděného obrazu Ráj černochů od naší surrealistické malířky Toyen. V roce 2019 byl prodán v aukci za 31,68 milionu korun. Dnes by možná vadil nejen název, ale i téma obrazu.

1 0
možnosti
Foto

Komplex a z něho pramenící vyšinutý aktivismus netřeba spatřovat jen v USA . A nejen v zemích s koloniální historií.

I u nás se po roce 89 z mnohých občanů do té doby více než pasivních stali náhle nesmiřitelní antikomunisté, kteří dodnes spatřují vážná selhání u lidí, kteří se (podobně jako oni sami) nějakým způsobem minulému režimu podvolili, aniž někomu svým jednáním přímo ublížili.

Jistěže v zemi, kde téměř 100% voličů drželo režim u moci, muselo dojít k rozvoji komplexů a potřebě zbavit se nepříjemných pocitů viny.

K rozvoji těžkých komplexů nutně muselo dojít i v Německu. Jejich extrémním projevem bylo popírání pravdy o koncentračních táborech.

Pan Zapletal vyzdvihuje normy slušnosti v USA, ale už jeho styl a výrazivo napovídá, že by nebylo od věci, kdyby si nějaké další normy sám osvojil a nebyl přehnaně pyšný na americky neplandavá varlata a americky maskované placatice v papírových pytlících.

Mimochodem, občas náhodně kliknu na nějaký TV program a bývám překvapen, že v té zemi, jejÍž normy slušnosti pan Zapletal chválí, se točí tak idiotské pořady plné vulgarit , nechutných obscéností a sprostot , jež mají být dokonce vtipné (usuzuji z výbuchů smíchu).

0 0
možnosti

Ona ta barevna korektnost postupuje dal... tuhle jsem v obchode zjistil, ze i naplasti se ted prodavaji take v tmavsich odstinech ... no a o korektne zbarvenych smajlicich uz asi taky vite - ty puvodni zlute hrube urazely africke Americany a/nebo jim nedovolovaly se exaktne vyjadrit.

0 0
možnosti
Foto

Svět se zbláznil a blázní, nikoliv však poprvé. Už se upalovali nevinní jen pro nařčení z čarodějnictví, zabíjeni byli lidé pro jiné vyznání, jindy zase pro jiné názory, zkrátka nic nového pod sluncem. A minulost se prostě opakuje, to také není nic nového. Mění se jen kulisy, rozměry, míra dosahu, scénáře a herci.

A stále platí: chléb a hry.

Z toho vycházeje se domnívám, že se neděje nic převratného, jen se mění podoba chleba a náplň těch her.

1 0
možnosti
Foto

Právě jsem viděl reklamu na Kofilu. Zdeněk Rykr - autor obalu - neměl tehdy obavu, že by mouřenín mohl někoho urážet. Asi i proto, že věděl, že káva se nepěstuje na souostroví Gulag, kde mnoho lidí promodralo mrazem

2 0
možnosti
Foto

K diskuzi: Komplexy vzniklé špatným zacházením a útlakem se mají citlivě léčit, nikoli pokrytecky podporovat k jejich dalšímu zbytňování.

Pole z bavlnou a černými otroky jsou natolik minulostí, že se prezidentem USA mohl stát (i z vůle bílé většiny) Barack Obama.

Normy tzv. slušnosti nevznikají vždy nějakým konsensem, ale také náhlými hnutími rozjitřených myslí, jimž vyhovět není vždy slušné ani moudré.

2 0
možnosti

Vy si prostě vůbec neuvědomujete, jak trapného něznajku z vás dělá, když dlouhosáhle komentujete dlouhodobé společenské normy v cizích zemích. Ještě ty kecy o komplexech a citlivém léčení, no ty tomu nasazují fekální korunu

V USA existují i další dlouhodobé normy slušnosti, které neexistují v ČR. Neochcává se každý roh, na městské promenádě se nelemtá pivo z lahváče, varlata plandající z trenek nejsou OK, ani trapně těsné pánské plavky. Asi vlastně potřebujeme nějaké kazatele z České republiky, aby nám objasnili to pokrytectví. Protože pokrytecké společenské normy, to v ČR vymýtili, to je tamní příspěvek ke světové civilizaci

2 3
možnosti

to je zase neználkovský výlev. Blackface se v USA považuje za mimořádně urážlivou záležitost nejméně od roku 1945, má to co dělat s veledíly jako byl film Birth of a Nation a podobně. Herci co si budou pro zobrazení židovských rolí nalepovat ohromné nosy a uši to schytají taky prostě kvůli porušení základních norem slušnosti

To že mnohým Čechům jsou základní normy slušnosti záhadou samozřejmě není žádná novina

1 4
možnosti

Ovšem to, že mnozí Češi nechápou rozdíl mezi blackfacem, který má jediný účel a to zobrazování černochů jako karikatur, což je základní charakteristika termínů blackface, a divadelním (filmovým či jiným) makeupem, který prostě změní vzhled postavy ale bez toho, že by chtěl dotyčný zobrazit černocha jako karikaturu také samozřejmě není žádná novinka.

Ono je velmi modní označit v dnešní době cokoliv za blackface, ale to má opravdu svou definici.

Navíc to pak může dopadnou takto:

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-obvinili-skolu-z-rasismu-ze-na-vecirek-najala-dje-s-cernym-make-upem-byl-to-cernoch-40394494

0 0
možnosti
Foto

Víte co - kdo nechodil v jejich botách, těžko soudit. Společnost té barvě pleti jednou dala nějaké stigma. Pak se může stát, že z přebarvování bělochů načerno pro zábavu může vzejít i na první pohled nelogická a pro nás nepochopitelná přecitlivělost.

1 0
možnosti
Foto

Chápu, nicméně v případě herecké role Laurence Oliviera by to byla přecitlivělost pro specialistu, nikoli pro stížnost a omluvu. Pokud není film na černé listině, pedagog není povinen předpokládat psychické újmy či předstírání šoku. Předstírání právě proto, že film nebyl do té doby shledán zavadným. Studenti si měli stěžovat, když už, přímo státu, který je před dílem nominovaným má Oskara neochanil jeho zakázáním do doby, než se společnost vzchopí k racionálnímu a nepředsudečnému vnímání umění.

3 0
možnosti
Foto

keby len farba pleti, u nás sa hovorí, že keď sa chce pes biť, palica sa nájde

3 0
možnosti
Foto

V těchto případech to, zdá se, funguje takto:

Chceš -li psa bít, dej vyjukaným mocným klacek do ruky, oni se ho chopí, i když se jim třeba ani moc nechce a i když si o tobě pomyslí, že ti našplouchalo do karbidky, která teď hoří vysokým plamenem.

3 0
možnosti
  • Počet článků 296
  • Celková karma 13,31
  • Průměrná čtenost 1348x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik